Ugrás a tartalomra

kávéházak, kávémérések Óbudán

leguan küldte be April 1, 2015 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1873
Létrehozás intervallum
- 1928

A korabeli kereskedői (vendéglátó) hivatalos szakjegyzékekben az 1870-es években a „Kaffeehausinhaber” és „Kaffeeschänker” szerepelt. Ez az 1880-as években kiegészült magyar megfelelőkkel, a „kávésok (kaffeesieder)” és  „kávémérők (kaffeeschänker)” megkülönböztetésre, majd 1888-1894 között egyszerűsödött a  „kávésok” és „kávémérők”, végül 1898-tól a „kávéházak” és „kávémérők” megnevezésre.

És a szabályozás is megtörtént. „A kávéházban kávé, tea, csokoládé, italmérési engedély tárgyát nem képező szeszes italok, az utóbbiakhoz szükséges nedvek, végre az elősorolt cikkekkel fogyasztani szokott sütemények mindig kaphatók; melyben legalább két rendes nagyságú tekeasztal folytonosan a közönség rendelkezésére áll, kivéve a kültelkeken és szállókban levő K.-ak, melyekben egy tekeasztal is tartható…”  „A  kávémérésre szóló engedély egyedül kávé, tea, tej és csokoládé kimérésére és ezen italokhoz való sütemény eladására jogosít. Tekeasztalok felállítása, bárminemű játék kártyákkal vagy egyéb jelekkel és eszközökkel, végre zenélés vagy dalolás a kávémérésekben feltétlenül tilos…... A kávémérés, tekintet nélkül az évszakra, esti 11 órakor bezárandó és reggeli 3 óra előtt ki nem nyitható.”

A korabeli szakjegyzékekből történt kigyűjtés alapján a városegyesítés (1873) és a nagy gazdasági világválság (1928) közötti bő fél évszázad során Óbudán –  a Vöröskereszt és a Határ (most Nagyszombat) utcák között –  összesen 56 helyen működött kávéház. Természetesen egy adott időben ezek közül csak átlag 8-10. És csak 10 volt közülük olyan, amely ugyanazon épületben több évtizeden át létezett, különböző tulajdonosok vagy bérlők  által működtetve. Akiknek a száma a fél évszázad során 58 volt, közülük néhány család (pl. a  Breitner, Bródy, Galantin, Morelly, Polivka) több tagja vagy generációja. A kávémérések száma és helyük változatossága jóval nagyobb volt. Egy adott időszakban 15-16 működött, összesen 81 személy (nagyrészt nők) tulajdonában vagy bérletében lévő helyiségekben. Közülük csak 3 működött több évtizeden át ugyanazon helyen.

A kávémérések –  és a kávéházak többsége is –  a földszintes (esetleg egyemeletes) óbudai házak utcai lakásában lett kialakítva, az utcára (esetenként kapualjba) nyíló bejárattal.

Az épületek közül mára csak a Kiskorona utcai, a Laktanya u. 5. alatti és a Fő téri maradt meg, más  funkcióval.

Részletes adatok.

Cím

Fő tér 6
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok