Ugrás a tartalomra

óbudai folyamőr laktanya

leguan küldte be March 4, 2014 időpontban
Hely/kategóriák

Térképek tanúsága szerint az akkor meglévő izraelita temető mellé az 1810-es évek végén épült itt kaszárnya. (Ettől kapta az óbudai Zichy-kastélynál, a Fő térnél kezdődő utca –  az ott lévő börtön miatt  korábban a Temlitz Gasse = Tömlöc utca név után – a Casernen Gasse = Kaszárnya utca, majd 1875-től Laktanya utca nevet.)

Amikor az Osztrák-Magyar Monarchián belül az 1867. évi kiegyezés biztosította a Fiumei Tengerészeti Parancsnokság különítményeként a Császári és Királyi Duna Flottilla létrehozását, ennek központját 1870-ben e kaszárnyába helyezték. Az 1872-ben rendszerbe álló Maros és Leitha (Lajta) monitorokat követően a flottilla gyors fejlődésnek indult, és az 1910-es évekre világviszonylatban is a legerősebb folyami hajóhadnak számított. Az  I. világháborúban sikerrel tartotta ellenőrzése alatt a Duna, Tisza, Dráva mentét, 1918 nyarára a Duna torkolatát is elérve. A háború bukását követően a Duna Flottilla leszerelt, azonban az épület továbbra is a magyar  hadihajózás –  kezdetben Magyar Királyi Folyamőrség, majd sok másféle megnevezésű – alakulatainak központja maradt. Egészen 1953-ig, amikor a központot Újpestre költöztették.

A következő időszakban részben lakásoknak és irodáknak adott helyet, illetve a tűzoltósági kiképzést szolgálta az épület. 1996-tól a BM Tűzvédelmi Kiképző Intézete, 2000-től Katasztrófavédelmi Oktatási Központja működik itt.

1953-ban az udvarán végzett régészeti feltárás találta meg az aquincumi parancsnokságnak az i.sz. II. század elejéről származó, stukkókkal rendkívül gazdagon díszített  épületét.

Cím

Laktanya u. 33.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok