Ugrás a tartalomra

óbudai Tavasz utca

leguan küldte be July 6, 2015 időpontban
Hely/kategóriák

A török hódoltságot követő telepesek házépítései alakították ki a  Frühlings Gasse (Tavasz utca) vonalát, a Praefectorats Gasse (Jószágigazgató, később Szentendrei, majd Hídfő utca) és a Floriani Gasse (Flórián utca, majd Flórián tér) között.  Az utca vonala, valamint a Flórián tér utáni egyenes folytatásaként  a Hirten Gasse (Csordás utca, később Land Strasse, Vöröschwarer Gasse, majd Vörösvári út) nagyjából követte a középkori Óbuda egyik hajdani jelentős útvonalának nyomvonalát, ami a város központjából vezetett - a királynéi vár előtt - a  középkori via magna Strigoniensis (Esztergomi út) feletti domboldalon álló Fejéregyháza kegyhely pálos templomához-kolostorához (jelenleg a Bécsi út Perényi és Farkastorki utak közé eső nyugati oldala, ahol az Eurocenter áruház áll).

Az általános óbudai beépítési szokásoknak megfelelően a hosszúkás telkek egyik hosszanti mezsgyéjére (az út fekvésétől függően vagy az északira vagy a nyugatira) építették a hosszúkás házakat, amelyeknek keskeny homlokzata fordult az utca felé, mellette kerítés, a bejárati kapuval. A lakásigény növekedésével  a XIX. század elejétől kezdték beépíteni a telkek másik hosszanti határát, a két épület között hosszú, keskeny udvart hagyva, és a két épületet az utcai fronton összekötve, így többtengelyes homlokzatot létrehozva, középen boltíves kapuval. Ez a megoldás azt is lehetővé tette, hogy az utcai lakásokban boltot, műhelyt,  kocsmát, kávémérést alakítsanak ki. Az 1810-es kataszteri térkép jól mutatja, hogy a Tavasz utcai házak már megkezdték ezt az átalakulást, eltérőn pl. a Vörösvári úti hagyományos házaktól. Nyilván ez összefüggött az utca központi helyzetével, ami igényelte a gazdálkodási, kereskedelmi felhasználást, de mutatja a tulajdonosok tehetősebb voltát is. Az itteni házak jobb minőségét igazolja az 1838. évi nagy árvíz statisztikája is: amíg Óbuda összesen 776 házából  összedőlt  419 (54%), addig a  Tavasz utca 20 házából csak 2.

A XIX. század közepétől az utca valamennyi háza valamilyen szolgáltatást nyújtott az utcai részén, magán az utcán heti piac forgalma nyüzsgött (a környező falvakból hozott termények nagybani elosztása a Flórián téren történt), délután a helyi ifjúság korzózása vitt életet az utcácskába. Ami amellett, hogy összekötötte a Fő tér felé vivő Szentendrei utcát és a Flórián teret, de átment a Polgár téren is, ahol rajta kívül még öt utca találkozott: Polgár, Kálvin, Serfőző, Korona (később Kiskorona) és Tanuló.

Ennek a pezsgő életnek még különösebben nem vetett véget az, hogy 1929-ben megnyitották az utcát a Szentlélek tér felé, hogy a Lajos utcai villamosforgalom visszafordításához ne  a Fő tér - Kórház utca - Flórián tér nagyobb hurokját kelljen felhasználni, hanem azt levághassák a Tavasz utcai vágányok megépítésével. Ebben az évben az új piac is megnyílt (ahol a mai óbudai piac is létezik). A vég igazi kezdete az 1930-as évek végén következett be, amikor  elkezdték az Árpád-híd építését, és a Flórián tértől kezdődő felhajtójának helyet csinálva lebontották a Tavasz utca teljes déli, páros házsorát, és a csodálatos kis Polgár teret. A megmaradt páratlan oldal kereskedelmi szolgáltatói ugyan még tovább működtek, azonban a teljes óbudai szanálás keretében az 1970-es évek közepétől ezek is bontásra kerültek.

 

Cím

Tavasz u. 7
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok