Ugrás a tartalomra

Óriáskémény

leguan küldte be June 13, 2011 időpontban

Az óbudai Kaszásdülőben, a vasútállomás közelében magasodik az Észak-budai Fűtőmű 216 méteres kéménye, a város szinte minden pontjáról láthatóan meghatározva a Budai- és a Pilisi-hegységek közötti völgy látképét. (Mivel ez a völgy a Budapest felé irányuló legfőbb „szélcsatorna”, indokolt volt a kibocsátott égéstermékek ilyen magasra emelése.) 

A fűtőmű és kéménye 1974–75-ben épült a Vegyépszer fővállalkozásában, a Hőtechnika Vállalat generálkivitelezésében. A monolit vasbeton kéménytestet csúszózsaluzással a 31. ÁÉV készítette. A százméteres szintig egy szűkülő másodfokú parabolaszelvénnyel emelkedik a kéménytest, ezt követően méterenként egy centimétert szűkül. A kéménytest falvastagsága a negyvenméteres szintig harminc centiméter, onnan egyenletesen csökken húsz centiméterig.

A kéményen belül a közlekedést fogasléces felvonó biztosítja, amely hét perc alatt emelkedik 188 méter magasba, a legfelső szintre. Innen létrán kapaszkodhatunk tovább a kémény tetejére.  A legfelső pont kilengése elérheti a fél métert, és a  kilátás lenyűgöző: körbesétálva minden irányban „túllátunk” a főváros határain, északra a Naszály hatalmas, sebzett hegytömegéig, keletre a Gödöllői-dombság hegyvonulatáig, délen a Csepel-sziget, nyugatra a Nagy-Kopasz-hegy csoportja zárja a látóhatárt.

A ’90-es évek végén kezdeményezték a kémény valamilyen „díszitő” lefestését, de azután az ötletet elvetették.

 

Cím

Kunigunda útja 47-51
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok