Ugrás a tartalomra

Újlaki temető

leguan küldte be November 16, 2010 időpontban

Escher Károly „Tél Óbudán” c. fotóján a domboldalon a régi újlaki (más néven kiscelli vagy egykor széles körben használt nevén sváb) temető maradványai az 1930-as évek közepén, a háttérben a  Nagyszombat utcai „városi házak” északi frontja.

E területen már a II-V. század idején létezett kelta-eraviscus, ill. római temetkezési hely. A legutolsó („újlaki”)   temető itt 1780-ban nyílt meg, a 19. században újra és újra lezárták, majd megint használatba vették, így egészen 1924-ig működött. Néhány síremléke a mai Óbudai temetőbe, a művészileg jelentősebbek a Kiscelli Múzeumba kerültek (ezek közül néhány a képek között). A  boltíves temetőkapu  (ami a fotón is látható) még az 1950-es években is állt. A temetőben 1811-ben  felállított  vörösmárvány feszületet  (Held Frigyes alkotása) 1932-ben helyezték át a szomszédos „városi házak” központi helyére. (Talapzatának hátulján  lévő – erősen kopott  - feliratot kétfelől kellett fotóznom, a közepe előtt kinőtt fatörzsecske miatt.)

A megszüntetett temető helye évtizedekig üres domboldal maradt, csak 1969-72-ben  települt ide a Felsőfokú Könnyűipari Technikum (majd Könnyűipari Műszaki Főiskola) oktatási épülete, illetve a domboldal Bécsi úti aljára 1978-ban  a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola oktatási épülete.  A beépítés 2003-04-ben fejeződött be az időközben  integrálódott Budapesti Műszaki Főiskola (jelenleg Óbudai Egyetem) központi épületének létrehozásával.

A „városi házak” (építtető a főváros volt) 1927-ben épült fel a Bécsi út, Nagyszombat utca, Végvár utca , Doberdó út által határolt területen, 460 lakással.  (Tervezők: Hickisch Dezső, ifj. Paulheim Ferenc.)

Cím

Budapest III. kerület
Doberdo utca 6.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok