Ugrás a tartalomra

Flórián tér, Óbuda

leguan küldte be February 9, 2010 időpontban

A Bebó Károly által  – Óbuda földesura Zichy Miklós, majd özvegye, Berényi Erzsébet megbízásából  – készített, háromalakos szoborcsoport eredetileg a Zichy-kastély előtt állt, a mai Fő tér helyén.  E különálló szobrokat 1819-ben egyesítették Fogadalmi oltárrá egy közös talapzaton, áthelyezve az akkori Halter gasse  (Csordás utca, később Landstrasse, ma Vörösvári út)  –  Elisabeth gasse   (Erzsébet utca, ma Szentendrei út)  –   Frühlings gasse  (Tavasz utca)  –  Neue gasse (Új utca,  később Lerchen gasse, ma Pacsirtamező utca)  –  Feld gasse (Mező, majd Föld utca) találkozásánál kialakult térre. A szoborcsoport legközismertebb alakjáról, szent Flóriánról ettől kezdve kapta nevét a tér, kezdetben  Floriani gasse, majd Floriani platz formájában.  Az 1873 utáni magyar megnevezésben a Flórián utcából 1912-ben lett Flórián tér.

A tér volt a helyszíne a Főváros első régészeti kutatásának, ami Aquincum feltárását is elindította: 1778-ban egy építkezési meszesgödör ásásakor talált falakat Schönvisner István könyvtáros, régészprofesszor azonosította a légiós tábor nagy fürdőjének részeként. A  feltárás kibővítését 1930-ban Nagy Lajos folytatta, majd 1960-62-ben újabb részletek kerültek elő a "Lottó-ház" építésekor. 1984-re, az Árpád hídnak a téren átívelő felüljárója alatt a "Thermae Maiores" 48 terme vált látogathatóvá.

A tér – a környező falvakból ide vezető vörösvári és szentendrei utaknak köszönhetően –  kezdettől fogva természetes helye lett a "nagybani" piacnak, innen látták el a szomszédos Tavasz utcában létező piacot is. A teret környező földszintes házakban boltok, gyógyszertár nyíltak.  Emeletes házai az 1892-ben létesült Dohánygyár, a tér déli végében a századforduló környékén épült két üzletház (a Fűszer Udvar - Gittinger fűszerkereskedés és a Weisz, majd Körtvélyessy Áruház),  valamint a keleti oldalon a Kasper-ház, amiben  majd 1913-ban nyílik a Flórián Mozgó (később Flórián, 1950-1978 között Felszabadulás nevű mozi).

A téren 1907-ben vezették át a villamosközlekedést, az ekkor kialakított Vörösvári úti, valamint a már 1896 óta létezett Lajos utca - Fő tér vonalaknak a  Kórház utcán  és a téren áthaladó összekötésére. Ez 1950-ig, az Árpád híd átadásáig működött. Ezt követően még 1974-ig a teret egyvágányú villamosjárat kötötte össze a Hévízi úti lakóteleppel.

A Flórián tér gyökeres megváltozása az 1970-es évek közepén történt, amikor az óbudai szanálás részeként földszintes házait és a két üzletházat lebontották. A betetőzés tíz évvel később, az Árpád hidat a Szentendrei úttal összekötő felüljárórendszer felépítése volt.

Cím

Budapest III. kerület
Flórián tér
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok